English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 28 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Вокална Формация “Дивна” спечели Гран При от осмото издание на “Фолклор без граници”
Вокална Формация “Дивна” спечели Гран При от осмото издание на “Фолклор без граници”


read in: Български
Вокална Формация “Дивна” спечели Гран При от осмото издание на “Фолклор без граници”
27 June 2008 - Добрич - Албена, България

„Знаеш ли какво ми мина през главата – колко беше дълъг пътя, докато стигнем до това място”. Това бяха първите думи на Галя, една от певиците във формация „Дивна”, по време на разговора ни за участието на групата в осмото издание на международния фестивал “Фолклор без граници” (16 -26 юни 2008) в Добрич и курортен комплекс Албена.

Ако проследим траекторията на сложния и не лек път, който извървява „Дивна” от своето създаване до получаването на Гран При, бихме могли да разберем и ценността на тази награда за всяка от певиците. Явяването на престижния фолклорен фестивал с международен състав на жури и участници от България, Македония, Исландия, Казахстан, Руска Федерация и Румъния е поредната изява на групата, след като наскоро бе издаден нейния първи CD „Мило либе”. На фестивалната сцена певиците изпяват едноименната песен от албума си „Мило либе”, „Мелай Рада” (обр. Милчо Василев), „Дай си ма майчинко” (обр. Коста Колев) и „Дъмба” (обр. Георги Петков).

В опита си да проникнем отвъд сценичната визия и в търсене на онова, което прави формация „Дивна” различна от останалите групи в жанра, се заслушваме в пеенето и гласовете на певиците. Ефектът е усещане за близост и неустоимо изкушение да запееш заедно с тях. Показателни са думите на Галя: „Нали знаеш кои хора пеят заедно? (М. Б: Кои хора?) Хората, които са близки, хората които се чувстват добре помежду си, хората които се обичат, на които им е приятно да са заедно… Ние не искаме музиката да звучи само като през сцената, искаме да струи, по-скоро да ни възприемат като нашите момичета”.

Вероятно от това усещане са се ръководили и членовете на журито, присъждайки Гран При на „Дивна”. Видимо развълнувана от постигнатия успех на международния фестивал “Фолклор без граници” Галя споделя: „Емоцията, която ние получаваме от изпълненията си я предаваме на 100% да не е и повече. Защото реакцията е ответна – виждаме я. Каква по-голяма награда от това?”

Осмислянето на реакцията на публиката като семантичен еквивалент на предметната наградата насочва и към прокарваната от „Дивна” идея за осъществяването на по-голяма близост с хората в противовес на сценичната застиналост и дистанцираност. Това своеобразно отваряне на съвременния фолклорен изпълнител към публиката отвежда към корена и изначалната същност на фолклора – да функционира в естествената си среда.

Мануела Бончева

Чуйте изпълнения на Българска вокална формация “Дивна”



back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Rachenitsa na horo
Dazh kape, Kate
Lazarsko
Nazlan, Todorche
Krivata
Kavadar
Danke
Dunavsko horo
Djinovsko
Kostadine




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map