English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 20 April 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Маскарадия фестивал «Кукерландия - Ямбол 2009»
Маскарадия фестивал «Кукерландия - Ямбол 2009»


read in: Български
Маскарадия фестивал «Кукерландия - Ямбол 2009»
28 February 2009 - Ямбол, България

На Кукерландия възрастовата граница е от 2 до 81 години

На 2 години е най-малкият участник в Маскарадия фестивал «Кукерландия - Ямбол 2009». Той е от кукерската група при читалище «Просвета» в ямболското село Чарган. Най-възрастният кукер е 81-годишният Георги Любенов от Кукерско сдружение «Кукерски състав» от селата Александрово, Осетиново и Манолово, община Павел баня, област Стара Загора. Това става ясно от предварителните заявки на съставите, съобщиха от пресцентъра на община Ямбол. В Маскарадния фестивал участват близо 40 групи от цялата страна - кукери, джамали, бабугери, старци, бразаи и други, които представят специфичния за региона празник на маскираните игри и показват характерните за местната традиция словесен, музикален и пластичен диалект, типични персонажи, традиционни маски и облекло.

Представянето става в две категории: детски - с участници до 14-годишна възраст и големи. Участват и гости от Словения, Турция и Македония. За първи път тази година преди официалното откриване на фестивала кукерите дефилираха в седем ямболски квартала. Специални гости на Кукерландия са Пиер Жулиен - председател на Националната асоциация на Франция за традиционна култура и координатор на международния проект «Маски и маскаради - многоликият образ на Европа» и Мишел Ревелар - вицепрезидент на Висшия съвет по етнология към министерство на културата на Белгия. Освен традиционния Международен фотоконкурс и фотоизложба «Кукерландия” - Ямбол 2009”, тази година в залите на Художествена галерия «Жорж Папазов” ще бъде представена художествена изложба «Кукерландия” с произведения на ямболски художници. Ден преди официалното откриване се проведе кръгла маса «Кукерландия» с домакин Регионалният исторически музей в Ямбол. В къщата музей «Васил Карагьозов” беше открита изложба «Кукерски маски от ямболско”.

Организаторите се похвалиха и с почти двойното увеличение на наградния фонд - от 2500 на 4 000 лв., както и включването на допълнителни награди - за най-млад и най-възрастен участник.С цел утвърждаване на «Кукерландия» като един от най-значимите в национален мащаб празници на традиционната българска култура е намерението от догодина фестивалът да се фиксира като дата на провеждане и това да бъде винаги последната събота на февруари.

DarikNews

Маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол 2009 с международно участие
Организатори: Община Ямбол, Община Тунджа 
Телефони за контакт: 
Община Ямбол – 046 681 404; 046 681 221; 046 681 211 
Община Тунджа – 046 684 225 
E-mail: obsv@obshtinayambol.org



back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Prala Nachka
Srednogorska kopanitsa
Trite pati
Kustendilska rachenitsa
Za poias
Chibur
Shamalika
Trite stapki
Kasap
Gaida - Avasi




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map