English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 19 April 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Деца от 33 страни участват в изложбата “Кой съм аз?”
 

read in: Български
Деца от 33 страни участват в изложбата “Кой съм аз?”
13 June 2008 - Монтана, България

Рисунки на деца от 33 държави ще бъдат подредени в изложбата “Кой съм аз?”, включена в програмата за честване на Празника на Монтана – Свети дух. Експозицията ще бъде открита на 16 юни в 17,00 ч. в зала “Кутловица”. Творбите са от фонда на Галерията за детско изкуство от Целе – Словения. Тя представя наградените творби от конкурса “Кой съм аз?”. В залата на дружество “Тенец” ще бъдат показани 60 рисунки. Те са подбрани сред 30-те хиляди творби на деца от 35 държави, участвали в творческото състезание. При откриването на изложбата ще получат наградите си от конкурса млади таланти от Търговище, Никопол и Козлодуй. Ще им ги връчи лично Михайло Лишанин – създател на галерията. Той ще бъде отличен и с Почетната значка на Община Монтана. Кметът Златко Живков ще му я връчи при откриването на изложбата “Кой съм аз?”. Основание за удостояването на Лишанин е неговия принос за стимулиране развитието на детското изкуство, за популяризиране постиженията на талантливите деца от нашия град и на името на Монтана в международен план.

В творбите си малките художници са търсили отговор на въпросите с какво е уникален техния народ и каква идентичност приемат те, какво искат да съхранят от наследството за идните поколения, с какво тяхната нация допринася за пъстрата и колоритна мозайка на глобалното село, в което е превърната планетата Земя. Повечето деца са рисували природни и архитектурни забележителности, етно традиции (от инструменти и оръжия до национални костюми). Конкурсът е насърчил младите  хора да посещават музеи, паметници, църкви, да откриват семейни реликви и артефакти, които носят колективната творческа памет на техните нации. Идеята за неповторимата идентичност и културната равноценност на различните нации кореспондира и със замисъла на Международния фолклорен фестивал, провеждан в рамките на празника на града: – да се откроява и съхранява културното многообразие в глобализиращия се свят.

Галерията за детско изкуство е единствената постоянна галерия в Словения, посветена на младите творци на възраст до 20 г. от цял свят. Това е една от 15-те подобни галерии в Европа. Тя поддържа и ежегоден международен конкурс за детска рисунка. Журито се състои от представители на различни държави, които оценяват творбите, изпратени за конкурсите, провеждани от списание “Ликовни свет”. Те са сред най-големите конкурси, провеждани в света. Например, колекцията с детски рисунки на тема “Конят” съдържа 45 хиляди творби от 55 държави, а колекцията на тема “Замъците – културно наследство” е с 10 хиляди рисунки от 35 страни. Архивът на галерията съдържа над 115 000 творби от 80 различни държави. Тя е гостувала със 135 изложби в 25 страни, сред които Франция, Югославия, Хърватска, Полша, Словакия, Унгария, Белорус, Индонезия, САЩ, Канада, Турция, Русия, България, Италия, Чехия, Индия, Иран и др.

От 1995 списанието “Ликовни свет” мотивира младите хора да творят и участват в международни конкурси, да сравняват своите постижения с творбите на деца на същата възраст от различни държави и континенти. Списанието се чете от твърде различна аудитория – от деца до високо образовани специалисти в сферата на изобразителното изкуство. Популярността му се дължи и на факта, че публикува резултати от конкурси по живопис, скулптура, графика и фотография, както и възможности за участие в различни състезателни прояви. На неговите страници бе публикувана и обявата за конкурса за рисунка “Тъпан бие, хоро се вие”, организиран от Община Монтана като съпътстваща изява на Дикоилиевите празници. 

Създател на галерията, която преди се помещаваше в Стария замък на гр. Целе, и на списанието “Ликовни свет” е Михайло Лишанин. И двата проекта – галерията за детско изкуство и международните състезания, се осъществяват с подкрепата на Община Целе. За своя всеотдаен принос за международния културен обмен и подкрепа на детското творчество, Михайло Лишанин е удостоен с редица международни награди като Почетен медал на руското министерство на културата, Златния ключ на почетните гости на Вила Конституцион в Аржентина, Плакет на Министерството на културата на Турция, титлата Почетен гост на Бангалоре – Индия, бронзов герб на Община Целе.

Нели Василева
главен експерт "Култура и вероизповедания"
Община Монтана
тел. 096/ 394 237
мобилен телефон: 0889 28 99 00
алтернативен е-mail: n_6805@abv.bg
Skype: Nelly Vasileva



back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Sitno vlashko
Sitnoto
Boianovska rachenitsa
Za poias
Raka
Boina
Ludo kopano
Opas
Za poyas
Shareno horo




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp.sessions) in Unknown on line 0