English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 28 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
В Копривщица атакуват рекордите на Гинес - Най-големия тиган
В Копривщица атакуват рекордите на Гинес - Най-големия тиган


read in: Български
В Копривщица атакуват рекордите на Гинес - Най-големия тиган
26 April 2012 - Копривщица, България

В Копривщица по време на тържествата, когато ще отбележим 136 години от избухване на Априлското въстание, ще бъде атакуван “Гинес”.

Електронното списание “Собственик” поднесе интригуваща новина. На 29, 30 и 1 май в Копривщица ще бъде представен “Юнашкия тиган” пред едно от заведенията на възрожденска Копривщица, което носи подобно име.

Какво е интересното и интригуващото. Ангел Ангелов, по чиято идея и инициатива се осъществява, има намерение да кандидатства за най-голям тиган в България с този “юнашки тиган”. Копривщенският зет, живущ в столицата, често отмаря в родния град на жена си Велислава.

Този път той ще реализира друга своя идея и то по атрактивен начин. През тези три дни, с осигурените две каруци дърва, на жив огън ще бъде представено “чудото”, което е регистрирано вече, уверява ни инициаторът на тридневното кулинарно веселие с най-големия български тиган.

Всичко ще бъде “юнашко” – веселбата, заведението, пред което ще се проведе и тиганът, в който ще се приготвят над 300 гозби. През почивните дни се срещнах с А. Ангелов, който с готовност отговори на въпросите ми, отностно предстоящото събитие и представянето на кандидатурата. Най-големият български тиган е изработен от 78 кг. специална неръждаема стомана, с диаметър 150 см. и е проектиран за приготвяне на 350 порции едновременно на жив огън. Копривщенският дърводелец Найден Стефанов ще изработи двуметрова дървена дръжка, на която ще бъде изписано наименованието «Юнашки тиган»

Организаторите кандидатстват в категорията „Bulgaria’s Largest Frying Pan” на Guinness World Records™ . За целта са изпратени снимки и декларации за свидетелство. Ще бъде поканен нотариус, който ще присъства на замерването на 1 май във възрожденския град.

На въпроса ми как се роди тази идея, той бе категоричен, че трябва да има нещо, което да ни отличава и поясни че това е една традиция, която се използва в Мексико и Испания, когато има събирания на хора и се готви паеля. Според него това е опит да се възстанови част от посудата, използвана в мандрите на българите.

Млякото се е загрявало в подобни на «юнашкия» тиган широки съдове. Ние ще сготвим типични български гозби, за да има за повече приятели, уверява ме той.

Копривщенският дърводелец ще изработи и дървени пейки, защото «се опитваме да се върнем във времето на истинските мъже, на истинската храна и приятелство, което не умира след втория месец», категоричен е атакуващия Рекордите на Гинес. Гост готвач на 1-ви май, когато ще стане официалния опит за атакуване «рекордите на Гинес», ще бъде Стефан Сърчаджиев-Съро. И което не е никак за пренебрегване Стефан Сърчаджиев е кум на предприемчивият копривщенски зет.

Гайдар и тъпан ще са неизменна част от необикновенното събитие. През тези три дни ще бъдат сготвени: свински късчета с пресни попски лукчета, гъби и градински подправки, пилешки филенца с морковчета, пресен чесън и масълце и агнешки дреболийки по овчарски, с гъби, печени пиперки, попски лукчета и пресен джоджен. А какво е агнешки дреболийки „по овчарски“ ще разбере всеки, който дойде и опита.

В менюто ще има и позабравени копривщенски ястия, категоричен е А.Ангелов. По издирена и забравена местна рецепта за домашна лютеница за разядка «Първата чушка», копривщенски тутманик. Рецептата за «Първата чушка» твърди моят събедесник е от стари копривщенци, която никъде в България не се готви. Всеки който иска, може да си закупи от два офиса на автогарата в София или на място в бистро „Юнаците“ както и от списание «Собственик» ваучер за присъствие на събитието и гарантирано меню .

Източник: Sobstenik.com

ТРИДНЕВНО КУЛИНАРНО ВЕСЕЛИЕ С НАЙ–ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ ТИГАН

Програма на юнашката веселба

29.04.2012 г.
11.00 ч.Официално откриване и освещаване на Юнашкия тиган
11.30 ч. Първо подгряване на Юнашкият тиган с дядовата рецепта „Свински късчета с пресни попски лукчета, гъби и градински подправки”
12.00 ч. Безплатна дегустация на български вина и ракии.
13.00 ч. Забравете за програмата, идват гайдарите, започват юнашки занимания.
30.04.2012 г.

11.00 ч. Второ подгряване на Юнашкият тиган с дядовата рецепта „Пилешки филенца с морковчета, пресен чесън и масълце ”
13.00 ч. Забравете за програмата, идват гайдарите, започват юнашки занимания

01.05.2012 г.

11.00 ч. Всички гости на Копривщица, отново ще преживеят онези дни на 20 април, а ние ще възстановим старите юнашки рецепти на Юнашкият тиган с дядовата рецепта „Агнешки дреболийки по овчарски, с гъби, печени пиперки, попски лукчета и пресен джоджен”
Гост-готвач Стефан Сърчаджиев - Съро
За всички оцелели юнаци, специални награди.



back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Trite pati
Gradishko na pesen
Kutsata
E, gugutitse, bela mi Rado
Rachenik
Rachenitsa na horo
Kiustendilsko horo
Kukunjasa
Zaspalo devoyche
Lipnishko horo




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map