English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 28 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Неделен събор "Леб и вино" в с.Спатово (до Мелник)
Неделен събор "Леб и вино" в с.Спатово (до Мелник)


read in: Български
Неделен събор "Леб и вино" в с.Спатово (до Мелник)
25 July 2008 - с. Спатово (до Мелник)

Неделен събор "Леб и вино"  - автентични песни, музика, танци и носии от поречието на Струма: Беласица, Огражден, Малешевията, Пирин, Осогово, Витоша.
31 август 2008 г. - с. Спатово

Съборът „Леб и вино” се организира от АРТ Формация „Леб и вино” и съмишленици в с.Спатово (до Мелник), местността „Игрището”, на 31 август, от 9.00 часа. Целта е преживяване атмосферата на „старовремските” събори, които са били празник на първичното и непредубедено общуване чрез традиционни изкуства - музика, песни, танци, храна. От участниците в изявите се изисква да бъдат облечени с традиционна носия, да си носят храна за пикник на открито (не се разрешават изкуствени храни, напитки, опаковки и т.н.), да си носят черга за постилане - традиционна (не се разрешава използването на одеала или съвременен текстил).

За да се изяви някой гост на Събора, който не е поканените за официалния концерт, трябва да спази следните условия: - да има носия - каквато и да е - или поне част от носия (кошула, сая, прегач, пояс, елек, калпак и т.н.); - да носи черга за сядане (в никакъв случай изкуствени или модерни материали и десени); - да покаже автентично поведение - традиционен стил на пеене и танц, или опит да „прихване” от по- възрастните участници. (Ще има заграждения с колчета и въже - символично- и ще влизат само хора, които отговарят на тези условия. Те могат да пеят, танцуват, свирят или просто стоят. Останалите, които не са имали възможност да си набавят части от носия, или не желаят, остават извън загражденията като наблюдатели на събитието.)

За да се съхрани духа на събора:
1. Донесената храна трябва да е естествена и традиционна (изключваме употребата на полуфабрикати, пакетирани храни и химически произведени напитки, пластмасови опаковки и бутилки)
2. Препоръката към всички гости е да осъзнаят, че целта на Събора е те да се научат на традицията, а не да пропагандират модерен начин на танцуване или пеене. Т.е. от всеки гост - участник се очаква да имитира народния стил - да използва времето прекарано на Събора, за да научи нещо оригинално, доближаващо го до традицията на района, а не да проявява балетен хореографски стил или модерна постановка на пеене, разваляйки общия дух на народния събор.

Каним да бъде гост на събитието всеки, който: - иска да усети атмосферата на старовремските събори от селата и колибите по поречието на р. Струма: Беласица, Огражден, Малешевията, Пирин, Осогово, Витоша; - има какво да покаже и изпълни, почерпено от личното съприкосновение с непреработената традиция на предците ни; - цени самородната дарба на малкото останали сред нас носители на традиционното пеене, свирене и отношение към живота; - иска да научи (да прихване) пеенето, свиренето и танцуването, както е стигнало днес до нас през поколенията ...

Програмата на Неделния Събор „Леб и вино” вкрючва и два съпътстващи конкурса:

1. Конкурс „Традиционно ястие”
Могат да участват всички желаещи, като единственото условие е да се представи сутринта след откриването на събора едно или няколко ястия. Ястията трябва да бъдат традиционни за района, приготвени по оригинални стари рецепти, с добри вкусови качества и изглед.
Ще бъдат оценявани :
1. Традицията (от кого знаете рецептата)
2. Външния вид на ястието (традиционен)
3. Вкусовите качества

2. Конкурс „Убава мома”
„Убава мома” е надиграване и конкурс за красота, традиционни изкуства и автентичен характер за момичета или млади жени от 16 до 30 годишна възраст, които ще бъдат оценени по техните качества, доближаващи се до изворното - могат да представят свои изпълнения: пеене, танц, кулинарно изкуство, свирене, приказка и т.н., както и автентичността на техните костюми. Конкурсът цели ангажирането на повече хора (роднини и приятели) с народната култура покрай участващите „моми” и популяризирането на ценностна система и стил на изворното.

Условия за участие:
1. Възраст от 16 до 30 години
2. Традиционна носия
3. Минимални танцови, певчески или разказвачески умения (диалектна форма)
4. Не се разрешава употребата на грим

Ще бъдат оценявани следните качества:
1. Автентичност на носията
2. Характер и поведение на кандидатката - типичност и традиционност в начина на изказване и отношение към света.
3. Танцови, певчески, разказвачески умения - в народен стил (не се толерират балетни постановки при танцуването, както и съвременен стил на пеене)

Цялостното представяне на кандидатките трябва да е въз основата на автентичното, и това, което евентуално знаят от техните майки или баби. Няма да се оценяват ръст, мерки и походка. Единственото, което има значение е типичността и излъчването на участничката.
Записване за участие: предварително, до 31 август 2008г.
Програмата на неделния събор „Леб и вино” предвижда:
08.30 Пристигане на участниците в концерта.
09.00 На черква в с. Спатово.
09.30 Разполагане на черги и трапези. Предоставяне на ястията за конкурса „Селски обед“.
10.00 Откриване с изпълнения на специалните участници.
11.00 Почитане на специалните участници с дипломи, плакети и награди.
11.30 Конкурс „Селски обед“
12.00 Обяд за участниците, приготвен предварително от натурални продукти, по традиционни рецепти от местни жители. (Изключваме употребата на полуфабрикати, пакетирани храни и химически произведени напитки. Предвидена е храна само за специалните гости. Всеки, който има желание може да закупи някаква традиционна храна от местните хора или да си донесе, домашно приготвена. Няма да има „скара-бира“ или други източници на храна.)
13.00 Всеки от участниците може да се чувства поканен да направи изпълнение. Същевременно целта е останалите да потанцуват, както и гостите.
14.00 Конкурс „Убава мома“
15.00 Гостите могат да се включат със свои изпълнения или като част от групите.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е носенето на носия или част от носия, ако участник или гост желае да направи изпълнение.
16.00 Сборните групи от различни села правят общи изпълнения, а всички присъстващи могат да потанцуват.
17.00 Финални изпълнения и закриване. Всички почистват „Игрището“

По-подробна информация за събора може да откриете на: http://www.lebivino.com/festival/index.html

За контакти: 0887 803143, 0899 620644
Елена и Яне Каменарови www.lebivino.com



back
print
send to friend
Цветана Пройчева

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Gankino horo
Zapeli sa dva sleveya
Pistilche
Tejkoto
Chesta krivitsa
Chapraz
Bistrishka kopanitsa
Aftanska rachenitsa
Kasap
Sborensko horo




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map