English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 19 April 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Първи международен фестивал на българския фолклор в Лондон
Първи международен фестивал на българския фолклор в Лондон


read in: Български
Първи международен фестивал на българския фолклор в Лондон
2 December 2012 - Лондон, Великобритания

ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР - ЛОНДОН, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
2012

Идеята на Константин Маринов и Ансамбъл "Верея" от Чикаго за организиране на фолклорни фестивали с участие на групи за български народни танци в емиграция преплува и Океана.

След успешни срещи на колективите в Северна Америка / Чикаго и Торонто-Канада/, дойде ред и на Европа.

На 23 и 24 ноември 2012 се проведе Първият Международен Фестивал на Българският Фолклор в Лондон, Великобритания.

Празник на българският дух, фолклор и култура. Невероятен купон, добронамереност и нови приятелства. Това са най-често коментираните впечатления от събитието. Въпреки множеството пропуски в организацията,домакините от Ансамбъл "Български ритми" и лично ръководителя - Мария Христова направиха така, че трите дни прекарани заедно да останат за дълго в съзнанието на участниците с най-ярки спомени в и без това нелекият живот на българите в емиграция. Всички колективи допринесоха за празничното настроение и забава в тези незабравими дни. Разбира се наи-активни бяха домакините.



снимки Николай Вълев

Ансамбъл "БЪЛГАРСКИ РИТМИ" с ръководител МАРИЯ ХРИСТОВА показа завидни умения освен с организацията, така и с представянето си на сцената. Солиден репертоар с народни хора, смели стъпки в усвояването на сценични танци. С това този млад на години и опит колектив ще остане в съзнанието на зрители и участници.

Много добро настроение остави в публиката и представянето на групата за народни танци "БОЯН МАГА" с ръководител ТЕОДОРА РУСЕВА. Стегната организация на и извън сцената, завършени сценични разработки, впечатление за сериозно отношение и заявка за бъдещо развитие показа колектива. Опит и самочуствие натрупаха с участието си. Та нали и за това са тези срещи, за добиване на опит , сверяване на посоката и нови предизвикателства за бъдеще.

Определено най-eнтусиазираната група пък беше от Манчестър, с ръководител ДОРОТЕЯ СТОЯНОВА Този колектив сформиран от млади български студенти в Манчестър показа, че любовта към фолклора, въодушевлението и забавлението са най-важното нещо за съществуването на подобни групи в странство. Истинско удоволствие беше да гледаш тези "навити" младежи, как с подръчни средства са избрали точно Българският танц, за да си направят своята България далеч от родината. Продължавайте така млади приятели!



снимки Николай Вълев

На фона на младежите "ветераните" от Ябланица, България и "ДОКЛЕ Е МЛАДОСТ" с ръководител ТАТЯНА НИКОЛОВА, дадоха пример за патриотизъм, любов към фолклора и творческо дълголетие.

Не са причина средствата, разстоянията и личните проблеми, които ни отчуждават един от друг в ежедневието, а липсата на именно този пламък в сърцата на тези сърдечни българи, които преминаха хиляди километри и споделиха с нас тези прекрасни дни.

Тук е момента да се споменат и многото индивидуални изпълнители на българска народна музика и песни. От 5 до 65 годишни изпълнители зарадваха любителите на българския фолклор. Блестеше с изпълненията си НИКОЛЕТА НИКОЛОВА - дипломиран диригент,преподавател и изпълнител на народни песни и безпорният талант на акордеона РУМЕН ХРИСТОВ.

Разбира се най-очаквани и желани бяха "големите" танцови ансамбли. ГАБРИЕЛА ГЕОРГИЕВА - младата,амбициозна и чаровна ръководителка на Ансамбъл "РОДИНА" от град СЕГОВИЯ -ИСПАНИЯ, направи така, че всички се усъмниха във факта, че групата съществува едва от една година. Те се представиха с програма, в която освен добри танцувални и хореографски умения си личеше и заявка за сериозни бъдещи намерения.

Танцьорите от Ансамбъл "БЪЛГАРИЯ" от ПАЛМА ДЕ МАЙОРКА с ръководител РОСЕН АНТОНОВ, бяха другите участници. Невероятен колектив! Богат гардероб! Много добри изпълнители! Изискан хореографски текст! Адекватно сценично поведение! Прекрасно представяне! Колектива спокойно може да се явява по фестивали с български колективи и да се връща с отличия! Браво колеги!

Атракцията на фестивала безпорно беше участието на Ансамбъл "ВЕРЕЯ" от ЧИКАГО - САЩ с ръководител КОНСТАНТИН МАРИНОВ. Как тези младежи /между 14 - 19 години/ имат тази любов към българският фолклор, как намират свободно време в забързаната Америка да се посветят на любимито си изкуство, при положение че част от тях даже нямат ясни спомени за живота си в България. Ето този факт дава ясна представа за силата и възможностите на Българският фолклор. Истинска наслада за сетивата беше да се наблюдават техните изпълнения както на сцена, така и във "волната програма" след концертите. Неизчерпаема енергия и талант! Със сигурност този ансамбъл се очертава, като най-доброто попадение за следващите години между колективитв в емиграция. Амбициите на ръководителя им дава гаранции за това!

Ансамбъл "ДИМИТРОВЧЕ" от ТОРОНТО - КАНАДА с ръководител ДИМИТЪР МИНКОВ се представи в камерен състав. За никого обаче не остана съмнение професионализма и качествата на ЕМИЛИЯ ДАМЯНОВ и ХРИСТО ПИРОНКОВ. Солистите на Ансамбъла МАРИЯ ЗАШЕВА и МИХАИЛ КОЧАНКОВ изправяха на крака публиката при всяко свое появяване. "ДИМИТРОВЧЕ" се представи както с няколко класически "кавър" версии на популярни танци от репертоара на професионалните ансамбли в България, така и с авторски сценични танци, които имат малко по различен, модерен и атрактивен прочит на българския танцов фолклор.

Кулминацията на фестивала беше финалният танц изпълнен от "ДИМИТРОВЧЕ" и "ВЕРЕЯ". Танца беше обменен по интернет, заучен в съставите и за първи път показан на сцената в Лондон.

ТРИУМФ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ И ФОЛКЛОР !

Нови приятелства ! Нови спомени ! Нови хоризонти !

Това беше ЛОНДОН 2012 !

Разбира се имаше и малко разочарование ! Разочарование и горчивина, че отново останахме незабелязани от България. Въпреки, че бяха уведомени нито една от множеството български агенции и организации на българи в чужбина не дойде, или поне изпрати поздравителен адрес, грамота или e-mail. Ние отдавна свикнахме да не разчитаме за пари и средства от България и всичко идва от джоба на участници и организатори. Но наистина буди недоумение мълчанието на поканените институции! Та нали България е там,където се вее българското знаме и живее българският дух. Или май забравихме защо напуснахме пределите на географска България !

Димитър Минков - дипломиран режисьор-хореограф и педагог на Българските Народни Танци
Торонто - Лондон
специално за Balkanfolk.com



back
print
send to friend
Balkanfolk Team

Comments
To post comments you should login first. 3 comments, 1 page | « 1 »
17 January 2013, Свилен Григоров comment in Bulgarian

Видео от Първият Международен Фестивал на Българския Фолклор в Лондон , проведен на 23-24.11.2012

http://www.youtube.com/watch?v=H2S8qXRoahc
17 January 2013, Свилен Григоров comment in Bulgarian

Видео от Първият Международен Фестивал на Българския Фолклор в Лондон , проведен на 23-24.11.2012

http://www.youtube.com/watch?v=H2S8qXRoahc
5 December 2012, Marina Ivanova comment in English

Господин Минков, някои групи невидими ли бяха... Не Ви прави чест!
3 comments, 1 page | « 1 »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Opas
Varnensko horo
Bistrishko horo
Kavadar
Kutsata
Sedi Donka
Lamba, lamba
Sborenka
Kiorcho
Kak se cuka cer piper 2/4




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map