English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 29 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Ансамбъл „Пирин” взриви зала 1 на НДК
 

read in: Български
Ансамбъл „Пирин” взриви зала 1 на НДК
15 May 2013 - Зала 1 на НДК, София

Президентът на Република България Росен Плевнелиев и кметът на община Благоевград станаха част от грандиозния концерт- спектакъл, с който Ансамбъл „Пирин” взриви препълнената зала НДК в столицата. „Аз съм Пирин, мила ми Земьо” бе специално създаден по случай 80-ата годишнина от рождението на проф. Кирил Стефанов.

Професор Кирил Стефанов е един от най-известните и популярни композитори и творци в сферата на народно-изпълнителския жанр в България и света.

В дългогодишната си творческа практика на диригент и композитор на Ансамбъл "Пирин", той е създал и претворил над 750 произведения на фолклорна основа. Творчеството на Стефанов обхваща многообразие на форми - от големите сюити върху народни мотиви - за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и др. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор.

Под ръководството на проф. Кирил Стефанов Ансамбъл "Пирин" е реализирал над 6000 концертни изяви в повече от 55 страни по всички континенти на света пред публика, надвишаваща 6 500 000 зрители и слушатели.

Хиляди бяха гостите в залата, които искаха да чуят и видят спектакъла "Аз съм Пирин, мила ми земьо". Участие в него взеха и гост- изпълнителите от катедра „Хореография” към Югозападен университет „Неофит Рилски” и Детско- юношеския фолклорен ансамбъл „Пиринска Китка” от Благоевград, Академичният народен хор при АМТИИ от Пловдив, Националното училище за фолклорно изкуство от София. Празника уважиха и изпълнителите от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”- град Котел и Национално училище за фолклорни изкуства „Широка Лъка” от Широка Лъка. Всички заедно изпълниха моменти от творчеството на Кирил Стефанов песни, инструментални пиеси, музикално-танцови постановки, сред които - хитове, като "Катерино, моме", "Алтън Маро", "Вила се й гора" и вихрени танци от постановките "Пирински полъх", "Шопски мегдан", "Танц с тъпани".

Жителите и гостите на Благоевград също ще могат да станат част от магията на концерт- спектакъла „Аз съм Пирин, мила ми Земьо” на 25 май.

Blagoevgrad.info



back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Chula te mama, Rado le
Chetvorno horo
Opas
Otishla e Stanina mayka
Petrunino
Rachenitsa na horo
Rachenik
Radomirsko horo
Gankino horo
Ograjdensko




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map