English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 29 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Народната певица Валя Балканска на 65 години
Народната певица Валя Балканска на 65 години


read in: Български
Народната певица Валя Балканска на 65 години
29 January 2007 - България

Българката, чийто глас лети в Космоса на американската совалка “Вояджър”, този месец изпълни 65 години.

Валя Балканска е родена през 1942 година в махала Лагът, недалече от село Арда в сърцето на южните Родопи. Двегодишна загубва баща си, загинал като участник във Втората световна война, но знае, че когато той пеел, планината се люлеела. Осемгодишна запява на сцената и днес репертоарът й съдържа около 300 песни. В екип с гайдаря Петър Янев до днес получава покани от Лондон и Виена, от Одрин и Москва и твърди, че все още има тръпка за изява, за повече творческо настроение. “Годините не са важни – сърцето да се чувства младо!” – казва певицата и добавя: “Щом съм на крака – благодаря на Бога. Дочаках и втора правнучка. На всеки Господ да дава и нека е с нас оттук нататък. Радвам се, че тръгваме напред с Европейския съюз, поне се борим за това – дали ще е с песен, дали с друг труд – няма значение. Всеки трябва да работи усърдно.”

Пътят й на творец минава през фолклорния ансамбъл в Смолян. С него пътува по света и разнася красотата на родопските песни в продължение на 27 години. Пее на Роженския събор от възстановяването му през 1961 година до последния през миналия август. Редовен участник е и в най-големия фолклорен форум у нас – Националният събор за народно творчество в Копривщица. Звезден миг в кариерата й е 1977 г. От космодрума в Кейп Канаверъл са изстреляни космическите станции "Вояджър-1” и “Вояджър-2” към съзвездието Малката мечка. Хиляди години ще летят към вероятни чужди цивилизации с послание от Земята – на борда носят Златен диск с музикални произведения, сред които е родопската песен “Излел е Делю хайдутин”.

“Научих песента от голямата родопска певица Надежда Хвойнева” - спомня си Валя. - “Тя я пееше по един начин, аз по друг. Бяхме приятелки и винаги ще я помня, защото тя ни напусна. Но песента е хубава и трябва да звучи и радва хората, защото ние пеем за тях.”

Последните покани за участие към дуото Валя Балканска - Петър Янев са престижни. На 27 декември те бяха на откриването на новия терминал на софийското летище. На 4 януари участваха в тържествен концерт по повод приемането ни в Европейския съюз в Националния дворец на културата.
На 10 януари по същия повод пътуваха до Одрин по покана на българския консул. Родопските песни на Валя звучаха и в народното събрание при полагане на клетва от българския президент Георги Първанов. Какво самочувствие има такъв артист, уважаван и търсен, с уникалния шанс гласа му да лети в безкрая – с присъщата си скромност Валя Балканска отговаря: “Аз съм човек стъпил на земята. Качиш ли се много нагоре със самочувствие – падаш. Искам да си остана каквато съм - крилата да са по-далече от мен. Не се гордея, че съм изпълнителката на песента, която лети в космоса – ако не бях аз, друга щеше да я изпее. Гордея се, че българска песен покори земята и небето, че се доказахме като хора, които могат.”

В момента Валя Балканска е заета с предстоящите си ангажименти. “Пътуванията си правим само по покани, а благодарение на Бога те непрекъснато идват”, споделя тя и казва, че с Петър Янев работи добре. Иска й се да останат малко по-свободни, за да издадат още един компактдиск с родопски песни – автентично, само за глас и гайда!

Валя Божилова
Българско Национално Радио



back
print
send to friend
Balkanfolk Team

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Pravo trakijsko horo
Tejkoto
Kasap
Rachenitsa na horo
Dve nesti ihtimanki
Rachenitsa na horo
Lamba, lamba
Trite pati
Chesta krivitsa
Glavinishko horo




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map