English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 19 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
„ДА СЪХРАНИМ АВТЕНТИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ФОЛКЛОР”
„ДА СЪХРАНИМ АВТЕНТИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ФОЛКЛОР”


read in: Български
„ДА СЪХРАНИМ АВТЕНТИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ФОЛКЛОР”
17 November 2011 - Интернет - Фейсбук

Инициатива на Фолклорна формация "Глагорци" и Ателие за народни носии Балканфолк.

„ДА СЪХРАНИМ АВТЕНТИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ФОЛКЛОР”

Във връзка с настъпващите светли Коледни и Новогодишни празници, ФОЛКЛОРНА ФОРМАЦИЯ „ГЛАГОРЦИ” и АТЕЛИЕТО ЗА НАРОДНИ НОСИИ – БАЛКАНФОЛК ви дават шанс да спечелите "Ваучер подарък" за израборка на народна носия на стойност 100 лв.

УСЛОВИЯ И ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ:

Може да участвате всички вие, които обичатe българския фолклор и харесватe фен страниците на ФОЛКЛОРНА ФОРМАЦИЯ „ГЛАГОРЦИ” www.facebook.com/ffglagorci и АТЕЛИЕ ЗА НАРОДНИ НОСИИ – БАЛКАНФОЛК bg-bg.facebook.com/nacionalni.kostumi

В посочения период, имате възможност да участвате в конкурса ни, като за целта трябва да публикувате на стената на събитието името и кратко описание на автентична българска традиция или ритуал, който помните, съхранявате и искате да споделите. Имате възможност да публикувате едновременно с това и тематична снимка.
 
ВАЖНО: Спечелилият ще бъде този участник, който събере най-много харесвания на публикуваната от него традиция от нашите почитатели за посочения период. Публикувана снимка без описание на ритуала или традицията не участва в конкурса.
 
Резултатите ще бъдат обявени на 25.12.2011 год. в 13:00 ч.

За контакти или повече информация: 0888 570 840
e-mail: info@glagorci.com
Очакваме Ви: http://www.facebook.com/ffglagorci

Добавете снимка и описание на обичая на:

http://www.facebook.com/event.php?eid=280149745357501

=====================================================

Участници:

Това е нашата "Еньова буля" Яна, която празнува имен ден на Еньовден.
Еньовден, 24 юни - е денят непосредствено след лятното слънцестоене е празнуван още от езическа древност като празник на слънцето, водите, на тревите и уханните билки, като почти навсякъде е известен като Еньо Билкобер или Свети Иван Бильобер.
Един от най-трайно запазените обичаи на празника почти в цялата страна остава „Еньова... буля”, който е форма на вече познатото „ладуване”.
Еньова буля е малко момиченце, избирано според местната традиция. Обличат го в бяла премяна и го закичват с венец от треви. Детето държи в ръце цветя и е босо. Момите обикалят селото в кръг, носейки Еньовата буля на рамене, пеееки песни за плодородие.
 
--------------------------------------------
 
Ще Ви споделя част от обичаите на Благовещение,тъй като това е датата на моят рожден ден.
Благовещение e празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство) и едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечест...вото, сина Божий Исус Христос.
На този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Според народното вярване на този ден долитат кукувиците и лястовиците и известяват наближаването на лятото. Змиите и гущерите излизат от леговищата си и плъзват из полето. Тогава се връщат и самодивите и други духове. За да се посрещне подобаващо лятото, вечерта срещу Благовец се измитат дворовете и изгаря боклука. За да се предпазят от ухапване на змия, на места хората палят парцали от конопено платно и си пърлят с тях краката. В други райони запалват огън и го прескачат, също така обикалят двора със запален парцал и наричат:
"Ево!
Я като съм доле,
Ти да си в поле,
Като съм в поле,
Ти да си доле…"
 
-----------------------------------------------
 
Бръснене на младоженеца. То символизира края на ергенството.
Под брадата на младоженеца се връзва бяла кърпа (подарена на момъка от
годеницата му), в която се събират обръснатите косми. Внимава се събраните в кърпата косми да не се разпилеят, да не падне от тях нито едно влакно, защото се вярва, че с тях може да се направи магия на младоженеца от жена, която му желае злото. Затова кърпата се събира внимателно и се предава на майка му, а след сватбата — свекървата я предава на невестата, която я скрива в сандъка си.
 



back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Angelovata
Yove malaj mome
Lipnishko horo
Tejkoto
Dalgata
Eleno mome 7/8
Ispaiche
Zapeli sa dva sleveya
Varnensko horo
Pravo trakijsko horo




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map